Автор: Стефан Антонов Следвайте Гласове в ТелеграмПродължаваме промяната мълчат членува ли Андрей

...
Автор: Стефан Антонов Следвайте Гласове в ТелеграмПродължаваме промяната мълчат членува ли Андрей
Коментари Харесай

Подуправителят на БНБ не е напуснал ръководството на Продължаваме Промяната

Автор: Стефан Антонов Следвайте " Гласове " в Телеграм

„ Продължаваме промяната ” мълчат членува ли Андрей Гюров в партията

Вече над 24 часа след първичното питане от „ Гласове “ и молбата за отговор в границите на идващия работен ден, от „ Продължаваме промяната “ не дават отговор дали подуправителят на Българска национална банка и някогашен депутат Андрей Гюров продължава да бъде член на партията, което би го сложило в несъответственост с позицията му в централната банка. 

Според изявления в пресата  в изпълнителния съвет на партията през предходната година е имало лице с имената Андрей Гюров. Професионалната биография на подуправителя на Българска народна банка и фотография му от своя страна не престават да стоят на уеб страницата на Политическа партия най-малко до през днешния ден.

Законът за попречване и определяне на спор на ползи не разрешава на хората на обществени длъжности да заемат други длъжности и позиции, които са несъвместими с ситуацията им. В същото време Законът за Българска национална банка разрешава на шефа и подуправителите да вземат участие само в бордовете на компании, в които Централната банка е водещ акционер (като печатницата за пари, например) и да преподават в университети. 

Това значи, че в случай че Андрей Гюров е членувал в директорски, или изпълнителен орган на „ Продължаваме промяната “ към деня на избирането си в Българска народна банка, той би трябвало да подаде декларация за несъответственост в период от една седмица, след избирането му за подуправител на Българска народна банка. И по-късно би имал период от един месец, в който да напусне позициите, в които е несъответстващ.

Ако тези разпореждания не са изпълнени, шефът на Българска народна банка ще е задължен да изиска премахване на Андрей Гюров от служба пред Управителния съвет на Българска народна банка. 

Въпросите, които изпратихме до Политическа партия „ Продължаваме промяната “ на адрес [email protected]  са:

- Членува ли господин Адрей Гюров, подуправител на Българска национална банка, в управителни, изпълнителни, районни и различен вид структури на партията?

- В какви управителни, изпълнителни или районни структури на Политическа партия ПП е взел участие господин Андрей Гюров?

- Към кои дати е прекратявано участието му във въпросните органи и структури и надлежно на какви учредения? Може ли всеки случай да се уточни поотделно?

Освен генерираният неотложно автоматизиран отговор от предизборния щаб, друга информация не е подавана към този момент 25 часа. 

 

По-рано тази седмица стана ясно, че Гюров е посетил предизборно партийно събитие в гр. Благоевград, където поддържа претендента за кмет на града от партията му Методи Байкушев. Макар това да не нарушава непосредствено написана норма в законодателството или поднадзорен нормативен акт, приказва за политическа ангажираност, а Българска национална банка би трябвало да е измежду най-деполитизраните институции в България. 

Като подуправител на Българска национална банка, управляващ Управление „ Емисионно “, Андрей Гюров взе участие в Single Resolution Board на Европейската централна банка, който дава отговор за преструктурирането на банките. 

Един от правилата в Кодекса за държание за високопоставени чиновници на Европейската централна банка е независимостта и е написан по този начин: „ Имайки поради член 130 от Договора за действието на Европейския съюз член 7 от Устава на ЕСЦБ и член 19, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 1024/2013 на Съвета, членовете и заместниците при практикуване на пълномощията и осъществяване на отговорностите и отговорностите, които са им предоставени, работят без значение и обективно в полза на Съюза като цяло, без значение от националния или персоналния интерес, и нямат право да желаят или да одобряват инструкции от институции, органи, служби или организации на Европейски Съюз, от държавни управления на страни членки или от други органи “.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР